
Foto: Claudio Castello
Fotnote: Intervjuet ble gjennomført før nasjonaldagen og Amundsens 17. mai-tale.
Utrop traff norsk-rumeneren under HER-konferansen på Grand hotell, hvor fokuset var å fremme kvinnelig gründerskap.
Til vanlig er hun salg og markedsleder i kosmetikkfimaet QKC, som holder til i Bergen og spesialiserer seg på koreansk kosmetikk.
Firmaet var en av finalistene i kategorien årets vekstbedrift.
– Vi nådde ikke helt opp, men det har vært en stor glede og ære å være finalister. Vi har vokst enormt på tre år, og klart å få opp til flere titusener følgere på sosiale medier, sier hun til Utrop.
Satset på gründerskapet
Amundsen er gift med en nordmann, og bor i knøttlille Manger, hvor de to driver firmaet med flere medansatte. Selv har hun bodd i Norge i ti år.
– Jeg er opprinnelig fra Sibiu i sentral-Romania, og har en master i markedsføring. Jeg startet med hudpleie fordi jeg hadde lyst til å skape noe unikt som ikke fantes i markedet. Sammen med ektemannen tok vi sjansen og satset på gründerdrømmen.
Norgesferie endret livet
Før hun flyttet til Norge bodde Amundsen i Tyskland, i München, hvor hun jobbet i ambassade.
– For meg er kvinnelig gründerskap noe nytt. Jeg var vant til en mannsdominert verden, med høy dressføring, fokus på robusthet og orden, lite utadventhet og ingen personlig prat. Folk snakket kun om jobbrelaterte temaer og politikk. For meg, som var 19 år på det tidspunket, og vant fra en “varm kultur”, hvor man klemmer og har en personlig tone, føltes det som en vanskelig overgang.
Så havnet Amundsen en sommer på ferie i Norge.
– Jeg følte meg veldig godt tatt imot, samtidig som jeg følte jeg trengte en endring i livet. Jeg opplevde norsk kultur som mye mer åpen.
Føler seg integrert
Etterhvert innså Amundsen at hun følte seg mer hjem her enn i den sør-tyske hovedstaden. Så hun flyttet, og begynte i ulike jobber.
– En av de første jobbene mine var på hotell. Så å si alle som jobbet hadde utenlandsk bakgrunn, og samholdet var sterkt blant oss.
Jobbdressen, kontoret og det trauste maskuline jobbmiljøet på ambassaden er byttet ut med et superfeminint rosa kjoleantrekk, sminkevareprøver og personlig kundekontakt. Amundsen stortrives med livsvalget, og sier hun at føler seg “veldig integrert” i Norge.

– Jeg har ikke opplevd annet enn at jeg blir heiet opp og frem. At jeg kan kombinere et heltisk jobbliv med å være trebarnsmor.
Spurt om å holde 17. mai-tale
Lokalkomitéen for 17. maifeiringen i Manger spurte Amundsen om å holde tale i år. Hun reagerte med forundring.
– For meg kom dette som et sjokk, og jeg spurte hvorfor de valgte meg. Så sa de noe som jeg aldri har tenkt på, siden jeg ikke kjente til begrepet. De sa: “Alexandra, du har trosset Janteloven. Du er så flink til å støtte folk, til å vise hva du kan. Vi trenger flere som deg, som kan inspirere folk”.
For henne var dette sterkt rørende:
– Å få dette anser jeg som et stort kompliment. Jeg skal i talen min ta med det beste fra min opprinnelseslkultur. Oppfordre folk til å si gode ting til hverandre, gjerne klemmer mer, og ta mer kontakt, og skryte mer av hverandre.