Flere millioner i tilskudd til kriminalitetsforebygging blant innvandrergutter

IMDI-direkør Libe Rieber-Mohn sammen med Noreldin Gamal, sportslig leder Haugerud fotball og ungdomskoordinator i klubben, Ehsan Alzohbi, ung leder i Haugerud IF, arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, Jone Hjorteland, daglig leder i Haugerud IF og Hannan Ali, ungdomsarbeider i Haugerud IF og Trosterud fritidsklubb.
Foto: Simen Slette Sunde/IMDi
Et nytt tiltak skal forebygge kriminalitet i utsatte områder: 22 organisasjoner i 12 kommuner får støtte til å skape sosiale møteplasser for gutter og unge menn.

Ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet er målsettingen “å forebygge kriminalitet og rekruttering til kriminelle miljøer i utsatte områder, gjennom å etablere trygge og inkluderende sosiale møteplasser og aktivitetstilbud for gutter og unge menn”.

– Ordningen gjelder i aktuelle lokalsamfunn som er særlig utsatt for kriminalitet. Målgruppen er gutter og unge menn, inkludert de med innvandrerbakgrunn, som er i risiko for å begå kriminelle handlinger.

Tiltakene retter seg mot dem i alderen 12 til 30 år, men hovedfokuset vil være på tenåringer.

– Regjeringen vil ha ned barne- og ungdomskriminaliteten. Derfor styrker vi den forebyggende innsatsen, og her spiller frivillige organisasjoner en viktig rolle. Kultur- og idrettslivet skaper fellesskap, gode opplevelser og trygge møteplasser for unge, og er et ledd i en større satsing mot ungdomskriminalitet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Viktig for de unge og nabolaget

Totalt ni millioner kroner skal fordeles på organisasjoner i følgende 12 kommuner:

Askøy, Bergen, Bærum, Drammen, Gjøvik, Kristiansand, Larvik, Nordre Follo, Oslo, Porsgrunn, Trondheim, og Ålesund.

– Hvis vi sammen kan bidra til å forebygge at færre unge blir rekruttert til kriminalitet, har det stor betydning både for samfunnet og den unge selv, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Blant organisasjonene som har fått støtte til tiltak holder åtte til i Oslo, tre i Kristiansand og to i Trondheim.

– Dette er organisasjoner som kjenner godt til de lokale utfordringene. Ved å tilby trygge aktiviteter og møteplasser i nærmiljøet, vil de både kunne følge opp ungdommene tett og stille krav. Det kan bidra til mestring og tilhørighet, sier Rieber-Mohn.

Vil skape et bedre miljø

Et av tiltakene som får støtte er Haugerud Idrettsforenings prosjekt «Aktive og trygge fellesskap: Sammen om forebygging for ungdom».

Foreningen viser til flere utfordringer i området med økt gjengkriminalitet, og ønsker å skape en møteplass med meningsfullt og aktivt innhold på tider hvor det ellers ikke finnes noe tilbud eller godt oppholdssted for guttene.

Haugerud IF ser et stort behov for å forsterke innsatsen. De vil blant annet legge til rette for idrettsaktiviteter, åpent klubbhus, turer og samtalegrupper.